CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / MAJONÉZA |
Majonéza |
Príprava majonézy je pomerne jednoduchá. Používa sa ako príloha na hranolky alebo ako základ pre zemiakový šalát a šalátové omáčky. Podľa legendy zmiešal kuchár francúzskeho kardinála Richelieu olej s octom a žĺtkom. To sa stalo v Pork Mahon, čo dalo jeho produktu meno. |
Príprava majonézy:
Do misky dajte žĺtky, soľ, ocot a jedlý olej. Postupným šľahaním vytvoríte emulziu potrebnej konzistencie. Spočiatku pridávajte olej v malých dávkach dovtedy, až sa vytvorí dostatočné množstvo hustej emulzie. Všetky suroviny pre výrobu majonézy musia mať rovnakú teplotu, aby nedošlo k zrážaniu emulzie.
Majonéza má pastovitú až tuhú konzistenciu bielej, príp. žltej farby, podľa použitých žĺtkov. Vôňa typická pre majonézu je bez pachov. Chuťovo je mierne kyslá, ktorú zapríčiňuje pridanie octu. Je primerane slaná (olejová chuť závisí od druhu pridávaného oleja).
Výroba a použitie majonézy z čerstvých žĺtkov je vo verejnom a hromadnom stravovaní spojená s rizikom ochorenia na salmonelózu, a preto sa odporúča vyrábať majonézu z pasterovaných žĺtkov alebo používať priemyselne vyrobenú majonézu.
Experimenty k téme "Majonéza" |