CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / CIBUĽA |
Experiment: Prečo pri krájaní cibule slzia oči? |
Pomôcky a chemikálie:
cibuľa, nôž, doska na krájanie cibule
Postup:
a) Ovoňajte cibuľu – vcelku. Potom ju rozkrojte a ovoňajte. Cítite nejaký rozdiel?
b) Pokrájajte olúpanú cibuľu na malé kúsky. Tečú vám slzy?
Pozorovanie a vysvetlenie:
a) Po ovoňaní cibule vcelku necítiť nič – je bez vône, zatiaľ čo rozkrojená cibuľa silno vonia. Krájaním cibule sa uvoľňuje enzým alináza, účinkom ktorého sa rozkladá S – propenyl – cysteín – sulfoxid nachádzajúci sa v cibuli. Vzniknutá substancia tiopropionaldehyd – S – oxid sa vyznačuje typickým aromatickým zápachom cibule.
b) Pri krájaní cibule na drobné kúsky nás pália oči a slzia. Oči sú dráždené tiopropionaldehyd – S – oxidom, ktorý je slzotvorný.
Ako možno zabrániť slzeniu?
Slzeniu možno zabrániť v tomto prípade nasadením uzavretých potápačských okuliarov alebo použitím ventilátorov. Neúčinné sú však všetky tie triky, ktoré použijeme ešte pred jej krájaním – umytie cibule alebo jej máčanie v octe, pretože tiopropionaldehyd – S – oxid sa uvoľňuje až po narušení buniek cibule, t. j. počas jej krájania.
|