CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / NEENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY |
Pochutiny
V domácnostiach na dochutenie potravín používame rôzne látky. Typické chemické zlúčeniny sú soľ, hydrogenuhličitan sodný a ocot. |
Kuchynská soľ
|
|
Soľ však nie je nevyhnutná len pre život človeka a zvierat, ale je nepostrádateľná aj pre chemický priemysel. V zime veľké množstvo soli používame na posýpanie zľadovatených chodníkov a ciest. Soľ sa však s vodou dostáva do pôdy a do riek. Následkom je odumieranie rastlín a poškodzovanie životného prostredia. Na Slovensku sa soľ získava zo soľanky v Solivare Prešov. Veľké ložiská soli sa nachádzajú v katastri obce Soľná Baňa pri Prešove a obce Zbudza pri Michalovciach. |
Táto soľ s chemickým vzorcom NaHCO3 sa pod názvom sóda bikarbóna používala na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny. Dnes sa používa v kypriacich práškoch do pečiva a v šumivých práškoch. |
Ocot Ocot je 6 – 8% vodný roztok kyseliny octovej CH3COOH. V domácnosti používame ocot na dochutenie jedál, ale aj na konzervovanie potravín, hlavne uhoriek. V 2 – 3% roztoku kyseliny octovej totiž nie sú schopné žiť baktérie. Kyselinou octovou môžeme odstrániť aj vodný kameň z nádob. Ocot sa priemyselne vyrába v obrovských nádržiach, v ktorých sú bukové hobliny. Na nich sú špeciálne baktérie, ktoré oxidujú zhora pritekajúci 12% roztok etanolu na kyselinu octovú. Zospodu prúdi vzduch. Do delikátnych pokrmov a zeleninových šalátov sa používajú jemné typy octov, a to vínny, jablčný, ovocný a bylinkový. |