Spracovanie potravy
Trávenie je chemické štiepenie vysokomolekulárnych látok obsiahnutých v potrave (bielkoviny, tuky, cukry) na jednoduché látky. Prebieha v rôznych častiach tráviacej sústavy za účasti enzýmov a vody.

Na trávenie nadväzuje vstrebávanie (resorpcia). Je to dej, pri ktorom produkty trávenia, vitamíny, minerálne látky a voda prechádzajú sliznicou tráviacej sústavy a vstupujú do krvi.
Hlavným miestom vstrebávania (resorbcie) je tenké črevo, v ktorom sa trávenina zdržuje najdlhšie, pomaly sa pohybuje a výdatne sa premiešava. Trávenie živín, t. j. rozklad na jednoduché látky rozpustné vo vode, sa dokončuje v tenkom čreve. Sliznica tenkého čreva je na vstrebávanie prispôsobená svojou veľkou plochou a bohatým prekrvením. Vstrebávanie je založené na pasívnom prenikaní vody a jednoduchých látok cez stenu tenkého čreva, ale je aj aktívne, čo znamená, že nastáva za prítomnosti látkového prenášača a závisí od energie, ktorú uvoľní pri metabolizme v črevných bunkách. Vstrebané látky odvádza krv a miazga.

Nestráviteľné a nestrávené zložky potravy a odpadové látky sú z tráviacej sústavy vylučované.