Žalúdok
Z hltana prechádza potrava do pažeráka (svalová rúrka, horné 2/3 priečne pruhovaná svalovina, zvyšok hladká svalovina, dĺžka je 20 - 25 cm), cez pažerák do žalúdka. Do neho sa prostredníctvom svalových sťahov vtlačí potrava v priebehu niekoľkých sekúnd (peristaltika, peristaltické pohyby). Potrava zostáva v žalúdku 3 - 7 hodín. Tu sa premiešava a čiastočne trávi kyselinou a enzýmami dovtedy, kým nenadobudne polotekutú konzistenciu (chýmus).V žalúdku sa potrava premiešava a začína sa tráviaci proces. Obsah žalúdka tvorí žalúdočná šťava, zložená z 1 % kyseliny chlorovodíkovej (chráni obsah žalúdka pred kvasením a aktivizuje niektoré enzýmy), mucín (hlien), ktorý ochraňuje stenu žalúdka pred kyselinou chlorovodíkovou, enzým pepsín, ktorý začína štiepiť bielkoviny a žalúdočná lipáza, ktorá začína štiepiť tuky. Mechanické sťahy stien sú 3 - 4 za minútu.
Potrava v žalúdku sa premiešava rýchlejšie, keď je tam potrava bohatá na jednoduché cukry, pri tukoch je premiešavanie pomalšie. Premiešaná nestrávená potrava sa nazýva chýmus.
Premiešaná potrava sa vstrekuje do dvanástnika (je to prvá časť tenkého čreva, asi 30 cm).