Živočíchy sú neoddeliteľnou súčasťou prírodného prostredia. Bezprostredne pre človeka majú význam ako zdroj potravy (mäso, tuky, mlieko, vajcia, med…) a tiež ako zdroj surovín (koža, kožušiny, kosti…). Z tohto dôvodu začal človek zvieratá loviť a neskôr domestifikovať (udomácňovať) a chovať. Technológia chovu by mala byť v súlade so životnými požiadavkami zvierat, hoci v súčasnosti chovatelia často uprednostnia intenzitu produkcie bez ohľadu na zdravie zvierat, kvalitu produktu a životné prostredie.
V súvislosti s intenzifikáciou živočíšnej výroby sa musí pamätať aj na obrovské množstvo organického odpadu (exkrementov), ktoré by pri lokálnom nahromadení mohli zamoriť životné prostredie (pôdu a vodu) a spôsobiť šírenie patogénnych (choroboplodných) mikroorganizmov.
Živočíchy môžu byť aj dôležitým faktorom ovplyvňujúcim úrodu, pretože niektoré poľnohospodárske kultúry sú opeľované hmyzom.
V súčasnosti je veľmi populárne rybárstvo, poľovníctvo a jazdectvo v rámci rekreácie. Zberateľská vášeň je často významným motívom k bezohľadnému prenasledovaniu a lovu živočíchov.