Priemerná koncentrácia selénu v zemskej kôre je 0,03 – 0,8 mg⋅kg−1. V prírodných vodách sa selén vyskytuje v koncentráciách do 0,05 mg⋅dm−3. Morská voda má nízke koncentrácie selénu 0,0025 – 0,04 mg⋅kg−1, ale morské živočíchy sú bohatým zdrojom selénu (ryby, špeciálne slede, krevety, langusty atď.). Aj bravčové, hovädzie a teľacie vnútornosti (obličky, pečeň, srdce) sú dobrým zdrojom selénu. Bohaté na obsah selénu sú aj zrná obilnín, kukurica a droždie. Chemická forma selénu nachádzajúca sa v obilninách sa z tráviaceho traktu ľahšie vstrebáva ako selén z rýb. Preto sa obilninové výrobky považujú pre človeka za veľmi dôležitý zdroj selénu. Obilniny však musia byť pestované na pôdach s dostatkom selénu. V krajinách s nízkou koncentráciou selénu v pôdach je jeho denný príjem do organizmu z obilnín 3 – 4 μg, čo je 3 až 5-krát menej ako príjem z mäsitej potravy.

Tabuľka 1. Množstvo selénu v obilninách vypestovaných na Slovensku.

Druh obilia

Množstvo selénu v obilninách [ mg⋅kg−1]

minimum

maximum

priemer

pšenica

7,7

121,7

28,6

jačmeň

7,7

68,8

23,4

raž

5,5

35,9

15,4

Pre rastliny je prednostne dostupný selén vo forme selénanu SeVI, aj seleničitanu SeIV. Selén v elementárnej forme Se0 a v selenidoch Se−II je pre rastliny nedostupný. Hnojivá živočíšneho pôvodu neposkytujú rastlinám dostatok selénu, pretože vo výkaloch prežúvavcov je selén v elementárnej forme a v moči vo forme trimetylselénóniového iónu. Prítomnosť dusíka a fosforu v moči znižuje dostupnosť selénu pre rastliny. Dostupnosť selénu rastlinami znižuje aj kyslosť pôdy. Naopak, vápnenie pôdy zvyšuje dostupnosť selénu pre rastliny.

FORTIFIKÁCIA POTRAVÍN

V Nemecku sú na trhu ponúkané zmesi na výrobu celozrného chleba, ktoré obsahujú pomerne vysoký obsah selénu. Zmes tvorí okrem celozrnej pšeničnej múky aj slad, jablčná vláknina, sójové vločky, ľanové, slnečnicové a sezamové semená, pšeničné klíčky a jodidovanú soľ. Aj maďarskí výskumníci pripravili selénový chlieb. Pri jeho príprave nepoužili múku s vyšším obsahom selénu ako v Nemecku, ale selénové kvasnice (v aminokyselinách metionín a cysteín bola síra nahradená selénom). Prijímanie selénu prostredníctvom chleba je vhodné a účinné na zvýšenie jeho koncentrácie v organizme.