Bohatým zdrojom síry sú syry (236 mg na 100 g). Zlúčeniny síry nachádzajúce sa v cesnaku siatom (Allium sativum), napr. aliín, alicín, alylcysteín a iné sa dostávajú do krvi niekoľko minút po požití. Medzi takéto látky patrí aj ajoén CH2= CHCH2S(O)CH2CH=CHSSCH2CH=CH2, ktorý pôsobí proti malárii a znižuje zrážanlivosť krvi. Ajoén sa viaže na krvné doštičky v miestach naviazania fibrinogénu, čím blokuje jeho spojenie s nimi.
Tabuľka 1. Koncentrácia síry v rôznych potravinách
Potravina |
Koncentrácia síry [ mg⋅kg−1] |
Potravina |
Koncentrácia síry [ mg⋅kg−1] |
mäso bravčové |
1400 – 2600 |
strukoviny |
1600 – 2000 |
mäso hovädzie |
750 – 2100 |
rajčiny |
110 – 140 |
mäso kuracie |
2700 |
mrkva |
70 – 180 |
ryby |
1400 – 2300 |
cibuľa |
360 – 530 |
tvaroh |
1500 |
zemiaky |
240 – 350 |
jogurt |
390 – 430 |
jablká |
30 – 100 |
čaj čierny |
1800 |
káva pražená |
1100 |