Ľudský organizmus má pomerne stabilný metabolizmus síry, preto sa takmer nestretáme s nadbytkom a nedostatkom síry v organizme. Zdá sa, že síra je bezproblémový biogénny prvok. Sú tu však jej zlúčeniny, ktorých koncentrácia v životnom prostredí prekračuje únosné koncentrácie a pozorujeme ich účinok na ľudský organizmus.

Vlastnosti jednotlivých zlúčenín síry, ktoré prezentujeme vo vyučovaní chémie, je potrebné doplniť o účinky na organizmus s tým, že uprednostňujeme najmä tie informácie o účinkoch, ktoré je možné uplatniť v bežnom živote. Napríklad pri rozpustnosti sulfánu spomenieme aj jeho prítomnosť v pitných a minerálnych vodách. Vysvetlíme, prečo tieto minerálne vody nie sú vhodné ako stolové vody pre každého.

Poznatky je možné aplikovať v tematickom celku chémia prvkov p, ale aj v tematickom celku chémia prvkov s, pri témach o charakteristike vody.