Olovo sa dostáva do organizmu prevažne tráviacou sústavou prostredníctvom potravy. Dýchacími cestami sa do organizmu dostane len asi 10 % olova, avšak až 90 % inhalovaného anorganického olova sa absorbuje do organizmu. Vstrebávanie olova z tráviacej sústavy je závislé od veku, zloženia potravy a zdravotnom stave. Detský organizmus vstrebáva tráviacou sústavou 40 – 50 % prítomného olova, kým dospelý človek len asi 10 %. Strava bohatá na bielkoviny, alebo strava chudobná na vápnik a železo zvyšujú podiel vstrebávaného olova.

Kontaminácia detí sa zvyšuje ich dlhším pobytom v zamorenom prostredí, ale aj nižšou hygienou (olizovanie rúk, farbív, štetcov atď.).

Normálna hladina olova v krvi sa pohybuje v intervale 50 – 120 mg⋅dm−3. Krv transportuje vstrebané olovo do pečene a obličiek, kde sa kumuluje. Časť olova z pečene sa žlčou vylúči do čreva. Malé množstvo olova sa vylúči močom. Biologický polčas olova v kostiach je veľmi dlhý a pohybuje sa medzi 20 – 30 rokmi.