Hoci v zemskej pôde je zastúpenie sodíka a draslíka porovnateľné, v morskej vode je 30-krát viac sodíka ako draslíka. Priemerná koncentrácia Na+ iónov v morskej vode je 1,056 % (10,56 g⋅dm−3). V povrchových a podzemných vodách sa koncentrácia sodných iónov Na+ pohybuje od desatín po desiatky mg⋅dm−3.
Medzi zdroje sodných iónov s obsahom vyšším ako 400 mg na 100 g patria údené mäsové výrobky, tavené a tvrdé syry, dehydratované polievky, aj niektoré pekárske výrobky. Ale aj Sunar a detská umelá výživa obsahuje viac než 420 mg⋅dm−3 sodných iónov, kým materské mlieko len 130 – 150 mg⋅dm−3. Presolená strava dojčiat predurčuje vývoj hypertenzie v neskoršom veku. Koncentrácia sodných iónov v mlieku pre dojčatá nesmie prekročiť 30 mmol⋅dm−3.
Zníženie množstva NaCl v potravinách možno dosiahnuť obmedzením konzervovania kuchynskou soľou (uprednostňovaním konzervovania chladom), zvýšeným príjmom rastlinnej potravy na úkor živočíšnej, vyhýbaním sa presoleným jedlám. Na základe legislatívnej vyhlášky č. 2/1994 Z. z. o hygienických požiadavkách na cudzorodé látky v potravinách, ak výrobok obsahuje viac ako 2,5 % soli, musí to byť uvedené na obale ako informácia pre spotrebiteľa.
Skupiny obyvateľstva s nízkou spotrebou sodných iónov a zároveň vysokou spotrebou K+, Mg2+ a Ca2+ iónov sú vystavené podstatne nižšiemu riziku hypertenzie, kardiovaskulárneho ochorenia a rakovine žalúdka, ako ostatné populačné skupiny.
Tabuľka 1. Množstvo sodných iónov v rôznych potravinách.
Potrava |
Množstvo Na+ v 100 g potraviny [mg] |
mäso teľacie |
101 |
bravčové |
101 |
hovädzie |
96 |
jahňacie |
95 |
baranie |
80 |
syr ementál |
500 |
ovčí údený syr |
1300 |
tavený syr |
1300 |
Tabuľka 2. Množstvo sodných iónov v detskej výžive.
Potrava |
Množstvo Na+ v 1 dm3 potraviny [mg] |
materské mlieko |
130 – 150 |
Sunar |
420 – 580 |
umelá výživa |
464 – 773 |