1. Vo výfukových plynov automobilov sa pri emisných kontrolách sleduje koncentrácia oxidu uhoľnatého. Oxidy, ktorého prvku sú ešte súčasťou výfukových plynov?
  2. V ekologických štúdiách sa uvádza, že na zvyšovaní koncentrácií oxidov dusíka NOx v životnom prostredí sa podieľa doprava. Viete vysvetliť akým spôsobom?
  3. Automobilové benzíny nie sú tvorené dusíkatými látkami. Ako sa teda automobilová doprava môže podieľať na zvyšovaní koncentrácie oxidov dusíka v životnom prostredí?
  4. Prítomnosť NO v organizme má len nežiaduce, toxické účinky, alebo má aj priaznivé účinky, podieľa sa na činnosti zdravého organizmu?
  5. Mrkvu a mrkvovú šťavu odporúčajú lekári piť pri rôznych ochoreniach (karotény). Je možné, aby pitie mrkvovej šťavy bolo príčinou úmrtia dojčaťa?
  6. Prečo sa dojčatám dáva piť mrkvová šťava až po dovŕšení 5 – 6 mesiacov?
  7. Prítomnosť dusičnanov a dusitanov je v potravinách nežiaduca. Prečo sa potom tieto látky pridávajú do mäsových výrobkov, napr. klobás?
  8. Je známe, že v Slovenskej republike je na južnom Slovensku najnižší priemerný vek života ľudí, hoci je tu aj značná konzumácia rýchlenej zeleniny. Čo môže byť tomu príčinou?
  9. Môže konzumácia rýchlenej zeleniny okrem prínosu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, aj nepriaznivo účinkovať na ľudský organizmus (zapríčiniť ochorenia)?
  10. Všetky druhy zeleniny majú rovnakú schopnosť kumulovať dusičnany?
  11. Zelenina, ktorá má snahu kumulovať dusičnany, napr. kaleráb, šalát, reďkvičku treba uchovávať v chladničke, alebo v priestoroch s teplotou do 5 °C. Prečo?
  12. Pomocou obr. 1. v časti biochemický účinok, popíšte obeh dusíka v prírode.
  13. Keď nemáte možnosť pripravovať potravu z čerstvej zeleniny, musíte si ju uskladňovať. Ak zeleninu uskladníte v chladničke, alebo len voľne na chladnom mieste, budú sa líšiť obsahom dusičnanov?