- Vo výfukových plynov automobilov sa pri emisných kontrolách sleduje koncentrácia oxidu uhoľnatého. Oxidy, ktorého prvku sú ešte súčasťou výfukových plynov?
- V ekologických štúdiách sa uvádza, že na zvyšovaní koncentrácií oxidov dusíka NOx v životnom prostredí sa podieľa doprava. Viete vysvetliť akým spôsobom?
- Automobilové benzíny nie sú tvorené dusíkatými látkami. Ako sa teda automobilová doprava môže podieľať na zvyšovaní koncentrácie oxidov dusíka v životnom prostredí?
- Prítomnosť NO v organizme má len nežiaduce, toxické účinky, alebo má aj priaznivé účinky, podieľa sa na činnosti zdravého organizmu?
- Mrkvu a mrkvovú šťavu odporúčajú lekári piť pri rôznych ochoreniach (karotény). Je možné, aby pitie mrkvovej šťavy bolo príčinou úmrtia dojčaťa?
- Prečo sa dojčatám dáva piť mrkvová šťava až po dovŕšení 5 – 6 mesiacov?
- Prítomnosť dusičnanov a dusitanov je v potravinách nežiaduca. Prečo sa potom tieto látky pridávajú do mäsových výrobkov, napr. klobás?
- Je známe, že v Slovenskej republike je na južnom Slovensku najnižší priemerný vek života ľudí, hoci je tu aj značná konzumácia rýchlenej zeleniny. Čo môže byť tomu príčinou?
- Môže konzumácia rýchlenej zeleniny okrem prínosu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, aj nepriaznivo účinkovať na ľudský organizmus (zapríčiniť ochorenia)?
- Všetky druhy zeleniny majú rovnakú schopnosť kumulovať dusičnany?
- Zelenina, ktorá má snahu kumulovať dusičnany, napr. kaleráb, šalát, reďkvičku treba uchovávať v chladničke, alebo v priestoroch s teplotou do 5 °C. Prečo?
- Pomocou obr. 1. v časti biochemický účinok, popíšte obeh dusíka v prírode.
- Keď nemáte možnosť pripravovať potravu z čerstvej zeleniny, musíte si ju uskladňovať. Ak zeleninu uskladníte v chladničke, alebo len voľne na chladnom mieste, budú sa líšiť obsahom dusičnanov?