Koncentrácia mangánu v povrchových a podzemných vodách je väčšinou nižšia ako 20 mg⋅dm−3. Zvyčajne vody bohaté na železo majú aj zvýšenú koncentráciu mangánu. Priemerné koncentrácie mangánu vo vode sú pod 1,0 mg⋅dm−3. Avšak koncentrácia vyššia ako 0,1 mg⋅dm−3 môže nepriaznivo ovplyvniť chuť vody. Nerozpustné vyššie oxidačné formy mangánu sfarbujú materiály, ktoré sú v styku s vodou, do hneda.
V atmosfére je koncentrácia mangánu 0,05 – 0,2 μg⋅m−3. Hlavným zdrojom emisií mangánu do ovzdušia je spaľovanie uhlia (tepelné elektrárne) a metalurgia.
Keďže niektoré rastliny majú schopnosť kumulovať mangán, budeme jeho zdroje hľadať medzi nimi. Organizmus čerpá mangán z listovej zeleniny a v nepatrnom množstve aj z ostatných zelenín a živočíšnych potravín. Najvýhodnejším zdrojom mangánu je čaj, čierne korenie, jedlé gaštany, sójová múka, ovsené vločky, zelenina, strukoviny, ovocie, orechy, ale aj mäso vtákov. Vysoký obsah mangánu majú aj niektoré koreniny, napr. hrebíček (600 mg⋅kg−1), zázvor (160 mg⋅kg−1). Mlieko, mäso, hydina, vajcia a morské ryby obsahujú asi stotinu z koncentrácie mangánu v čaji.
Tabuľka 1. Koncentrácia mangánu v potravinách
Potravina |
Koncentrácia Mn [ mg⋅kg−1] |
Potravina |
Koncentrácia Mn [ mg⋅kg−1] |
mäso |
0,12 – 0,18 |
rajčiny |
0,7 – 1,6 |
ryby |
0,1 – 3,1 |
mrkva |
1,5 – 6,9 |
tvaroh |
0,2 – 0,3 |
zemiaky |
0,9 – 4,4 |
vaječný žĺtok |
1,0 |
jablká |
0,3 – 4,1 |
pšenica |
35 – 49 |
pomaranče |
0,3 – 0,5 |
ryža lúpaná |
5,3 – 15 |
orechy |
18 |
šošovica |
12 – 14 |
čaj čierny |
320 – 1040 |
fazuľa |
12 – 20 |
káva pražená |
15 |
sója |
14 – 90 |
čokoláda mliečna |
2,2 – 3,2 |