Najlepším zdrojom horečnatých iónov Mg2+ je rastlinná potrava, najmä s vysokým obsahom zeleného farbiva chlorofylu. Zjednodušene sa dá povedať, že čím zelenšie a spravidla aj horkejšie listy, tým je obsah horečnatých iónov väčší. Dôležitosť tohto zdroja potravy bola známa už pred 3500 rokmi, keď mali Izraeliti zákonom prikázané jesť horké byliny. Ten, kto to prikázal Mojžišovi, vedel prečo je jedenie horkých bylín dôležité pre zdravie človeka. Významným zdrojom horečnatých iónov pre ľudský organizmus je kakao, pšeničné otruby, mandle, orechy, ovsené vločky, strukoviny (sušené), najmä sójové bôby a obilniny. Z mlieka má najvyšší obsah horečnatých iónov kozie mlieko a kravské mlieko, ktoré obsahuje trikrát viac horečnatých iónov ako materské mlieko. Biely cukor má 200-krát menej horčíka než melasa. Pri konzervovaní zeleného hrášku sa stráca 43 % horčíka a pri zelenej fazuľke viac než polovica.
V priebehu posledných desaťročí prudko klesá obsah horčíka v potrave obyvateľov ekonomicky vyspelých krajín. Príčinou okrem iného je aj vysoké vymieľanie múky a používanie hnojív s nízkym obsahom horečnatých iónov Mg2+. Ale aj nevhodná kombinácia stravy môže zapríčiniť nižší príjem horečnatých iónov z potravy. Strava bohatá na bielkoviny, tuky, vápenaté ióny, fosfáty aj fytáty znižuje absorpciu horečnatých iónov.
Tabuľka 1. Množstvo horčíka v 100 g rôznych potravín.
Potraviny |
Množstvo horčíka v potravine [mg] |
Potraviny |
Množstvo horčíka v potravine [mg] |
tekvicové jadrá |
534 |
ovsené vločky |
140 |
slnečnicové jadrá |
400 |
biela fazuľa |
130 |
mak |
331 |
kukurica |
120 |
pšeničné klíčky |
250 |
hrach |
107 |
strukoviny |
200 |
šošovica |
80 |
mandle |
170 |
syr Eidam |
60 |
orechy |
160 |
banán |
40 |
Z našich minerálnych vôd najviac horečnatých iónov obsahuje Šaratica. Hydroxid horečnatý Mg(OH)2 a síran horečnatý MgSO4, ktoré sa nachádzajú aj v Šaratici spôsobujú, že má laxatívne účinky.