Koncentrácie draselných iónov K+ vo vodách sa pohybujú v intervale 4 – 10 % koncentrácie sodných Na+ iónov. Spôsobuje to menšia rozpustnosť draselných zlúčenín ako sodných, ale aj to, že draslík je rastovým prvkom rastlín, ktoré ho z podzemných vôd odčerpávajú. Vo vode svetových oceánov je priemerná koncentrácia sodných iónov 10 g⋅dm−3 a koncentrácia draselných iónov 0,4 g⋅dm−3.
Draslík je tak rozšírený prvok, že jeho nedostatok nie je pravdepodobný, s výnimkou patologických stavov.
Zdrojom draselných iónov K+ je predovšetkým rastlinná potrava. Vo vegetatívnych častiach rastlín je vyššia koncentrácia draselných iónov K+ ako v generatívnych častiach. Napr. v obilnom zrne je desaťkrát nižšia koncentrácia draselných iónov ako v mladom vegetačnom štádiu. Bohatým zdrojom draselných iónov K+ sú aj strukoviny a ovocie. Pri kuchynských úpravách mäsa sa 60 % draselných iónov vylúhuje do vývaru.
Tabuľka 3. Množstvo draselných iónov v rôznych potravinách.
Potravina |
Množstvo draselných iónov v 100 g [mg] |
Potravina |
Množstvo draselných iónov v 100 g [mg] |
sója |
1796 |
marhule |
242 |
fazuľa suchá |
1211 |
banány |
220 |
fazuľa zelená |
220 |
jablká |
124 |
hrach lúpaný |
940 |
maliny |
181 |
hrach zelený |
158 |
jahody |
151 |
mäso hovädzie |
400 |
mandarínky |
184 |
mäso bravčové |
316 |
pomaranče |
186 |
hrozno |
270 |
slivky |
210 |
šípky |
320 |
višne |
195 |
ríbezľa čierna |
294 |
čerešne |
179 |
ríbezľa červená |
204 |
egreš |
186 |
ríbezľa biela |
252 |
broskyne |
203 |
Pomerne veľa draslíka obsahujú aj huby (3 – 6 % v sušine), takže konzumovaním potravy obsahujúcej huby, prijíma organizmus aj rádionuklid draslíka 40K. Prirodzená rádioaktivita húb z uvedeného dôvodu dosahuje hodnotu okolo 1,2 – 1,9 kBq⋅kg−1 sušiny. Táto úroveň, tzv. rádioaktívne pozadie, je u húb vyššia ako u rastlín. Podľa medzinárodnej komisie pre ochranu pred žiarením platí pre potraviny hygienický limit 0,6 kBq⋅kg−1. Aktivitu rádioaktívnych potravín však nespôsobuje len rádionuklid draslíka 40K, ale aj iné prírodné (226Ra, 232Th, 14C, 3H) a umelé (137Cs, 90 Sr, 239Pu, 240Pu) rádionuklidy. Z pôdy sa rádionuklidy dostávajú do vody, ale predovšetkým do rastlín. Hoci nakumulované rádionuklidy v rastline nemusia spôsobiť rastové a vývojové anomálie, môžu však vyvolať negatívne javy v živočíšnom, resp. ľudskom organizme.
Tabuľka 4. Rádioaktivita potravín spôsobená prírodnými a umelými rádionuklidmi
Druh potraviny |
Celková aktivita potravín [Bq.dm−3] |
káva |
1000 |
olivový olej |
182 |
mlieko |
52 |
pivo |
14 |
mrkva |
2,8 |
zemiaky |
1,6 |
petržlen |
1,4 |
banány |
0,11 |
čaj |
0,015 |