Koncentrácie draselných iónov K+ vo vodách sa pohybujú v intervale 4 – 10 % koncentrácie sodných Na+ iónov. Spôsobuje to menšia rozpustnosť draselných zlúčenín ako sodných, ale aj to, že draslík je rastovým prvkom rastlín, ktoré ho z podzemných vôd odčerpávajú. Vo vode svetových oceánov je priemerná koncentrácia sodných iónov 10 g⋅dm−3 a koncentrácia draselných iónov 0,4 g⋅dm−3.

Draslík je tak rozšírený prvok, že jeho nedostatok nie je pravdepodobný, s výnimkou patologických stavov.

Zdrojom draselných iónov K+ je predovšetkým rastlinná potrava. Vo vegetatívnych častiach rastlín je vyššia koncentrácia draselných iónov K+ ako v generatívnych častiach. Napr. v obilnom zrne je desaťkrát nižšia koncentrácia draselných iónov ako v mladom vegetačnom štádiu. Bohatým zdrojom draselných iónov K+ sú aj strukoviny a ovocie. Pri kuchynských úpravách mäsa sa 60 % draselných iónov vylúhuje do vývaru.

Tabuľka 3. Množstvo draselných iónov v rôznych potravinách.

Potravina

Množstvo draselných iónov v 100 g [mg]

Potravina

Množstvo draselných iónov v 100 g [mg]

sója

1796

marhule

242

fazuľa suchá

1211

banány

220

fazuľa zelená

220

jablká

124

hrach lúpaný

940

maliny

181

hrach zelený

158

jahody

151

mäso hovädzie

400

mandarínky

184

mäso bravčové

316

pomaranče

186

hrozno

270

slivky

210

šípky

320

višne

195

ríbezľa čierna

294

čerešne

179

ríbezľa červená

204

egreš

186

ríbezľa biela

252

broskyne

203

Pomerne veľa draslíka obsahujú aj huby (3 – 6 % v sušine), takže konzumovaním potravy obsahujúcej huby, prijíma organizmus aj rádionuklid draslíka 40K. Prirodzená rádioaktivita húb z uvedeného dôvodu dosahuje hodnotu okolo 1,2 – 1,9 kBq⋅kg−1 sušiny. Táto úroveň, tzv. rádioaktívne pozadie, je u húb vyššia ako u rastlín. Podľa medzinárodnej komisie pre ochranu pred žiarením platí pre potraviny hygienický limit 0,6 kBq⋅kg−1. Aktivitu rádioaktívnych potravín však nespôsobuje len rádionuklid draslíka 40K, ale aj iné prírodné (226Ra, 232Th, 14C, 3H) a umelé (137Cs, 90 Sr, 239Pu, 240Pu) rádionuklidy. Z pôdy sa rádionuklidy dostávajú do vody, ale predovšetkým do rastlín. Hoci nakumulované rádionuklidy v rastline nemusia spôsobiť rastové a vývojové anomálie, môžu však vyvolať negatívne javy v živočíšnom, resp. ľudskom organizme.

Tabuľka 4. Rádioaktivita potravín spôsobená prírodnými a umelými rádionuklidmi

Druh potraviny

Celková aktivita potravín [Bq.dm−3]

káva

1000

olivový olej

182

mlieko

52

pivo

14

mrkva

2,8

zemiaky

1,6

petržlen

1,4

banány

0,11

čaj

0,015