Do organizmu sa ortuť (pary, kvapalina) a jej zlúčeniny dostávajú inhaláciou, perorálne, ale aj kožou.
Atmosféra – |
celkové množstvo ortuti, ktoré sa dostáva do atmosféry sa ročne odhaduje na 3,8.107 kg. Pri vulkanickej činnosti je koncentrácia ortuti 0,01 – 40 mg⋅m−3. Ľudskou činnosťou v priebehu ťažby, výroby, spracovania a použitia vyprchá asi 1/3 ročnej svetovej produkcie ortuti. Expozícia detí a dospelých parami v tom istom prostredí nie je rovnaká. Je to dané rôznou telesnou výškou detí a dospelých a rýchlou sedimentáciou ortuťových pár. Uvedená skutočnosť platí aj pre iné inhalované častice. Dýchacia zóna dieťaťa (nižší vzrast) je odlišná od dýchacej zóny dospelých jedincov (vyšší vzrast). Ťažké kovy, teda aj ortuť, má schopnosť akumulovať sa v sedimentoch, z ktorých sa pozvoľne uvoľňuje do ovzdušia vo forme metylortuti. |
Hydrosféra – |
zdrojom znečistenia vôd sú odpadové vody z ťažby a spracovania rúd, z fotografického, textilného, kožiarského, chemického priemyslu, poľnohospodárstva, ale aj atmosferickými zrážkami znečistenými exhalátmi. O znečistení väčších vodných tokov a morí ortuťou hovoria kontaminované ryby. Pri zisťovaní znečistenia povrchových vôd ortuťou nestačí analyzovať len odobratú vzorku vody, pretože ortuť sa kumuluje v sedimentoch a vodných organizmoch. Sedimenty piesočného charakteru majú menšiu schopnosť viazať ortuť, ako sedimenty s prevahou bahna a organických zložiek. Vo vodnom prostredí sa mikroorganizmami menia metyláciou anorganické zlúčeniny ortuti na toxickejšie organické zlúčeniny. Ortuťou sú na Slovensku najviac znečistené vody Hornádu a niektoré úseky Hrona. |
Potrava – |
z rokov 1953 až 1965 sú známe hromadné otravy kontaminovanými rybami z Japonska. Ortuťnaté zlúčeniny sa používajú na morenie osiva. Zámena takéhoto osiva za konzumné, nemorené, mala za následok hromadné otravy po konzumácii chleba v Iraku, Guatemale a Pakistane. Okrem rýb aj chovné živočíchy môžu byť kontaminované zlúčeninami ortuti prostredníctvom krmiva z moreného osiva, alebo používaním rybacej múčky z kontaminovaných rýb. V rôznych druhoch morských rýb je množstvo ortuti v rozpätí 0,102 – 1,448 mg⋅kg−1. V sladkovodných rybách sa zistila priemerná hodnota ortuti 0,24 mg⋅kg−1. Najvyššia prípustná koncentrácia ortuti v rybách má hodnotu 1,0 mg⋅kg−1 a v ostatných potravinách 0,05 mg⋅kg−1. Pri sledovaní koncentrácie ortuti v dovážaných potravinách a surovinách z mora, najvyššie nadlimitné koncentrácie ortuti boli v surovinách z Holandska, Kanady, Dánska, Chorvátska a bývalej Juhoslávie. Sledovanie prebiehalo v rokoch 1991 – 1994 a bol pozorovaný nárast nadlimitnej koncentrácie v surovinách mora. Pozoruhodné je zistenie, že tuniaky, ktoré majú veľmi vysoké koncentrácie ortuti a zároveň aj selénu v organizme, neotrávili ani seba, ani ľudí konzumujúcich ich mäso. Na Slovensku sa konzumuje pomerne veľké množstvo húb. Huby majú schopnosť koncentrovať ťažké kovy. Ortuť koncentrujú najmä čírovka májová, čírovka fialová a bedľa vysoká. Hríb dubový a hríb smrekový v kumulácii ortuti za uvedenými hubami výrazne zaostávajú, čo je pre hubárov potešiteľný údaj. Ďalšie šťastie je v tom, že v hubách je nízka koncentrácia organických zlúčenín ortuti. Navyše možno počítať s úbytkom ortuti pri tepelnej úprave. Ale pri skladovaní sušených húb obsah ortuti neklesá. Pri koncentrácii ortuti 10 mg⋅kg−1 sušiny by týždenná prijateľná dávka ortuti (0,3 mg) bola splnená už jednou porciou obsahujúcou 300 g húb. Doteraz zistená najvyššia koncentrácia ortuti u čírovky májovej je až 270 mg⋅kg−1 (900-krát prevyšuje týždennú prijateľnú dávku). Hubári pozor, treba si všímať ekológiu prostredia v ktorom sú huby zbierané! Na Slovensku medzi najviac kontaminované prostredie ortuťou patrí oblasť Rudnian. Pri bioindikácii zamorenia prostredia v okolí hutného závodu Diskovka bublinatá (Hypogymnia physodes) v 60-tych rokoch nerástla na ploche 6 km2 a v 80-tych rokoch už uhynula na ploche najmenej 160 km2. Pri sledovaní kontaminácie niektorých druhov zeleniny ortuťou (mrkva, petržlen, zemiaky a pod.) v Košickom a Prešovskom kraji, v oblastiach nezaťažených výskytom ortuti z priemyselnej činnosti, sa pri analýzach zistilo, že 1/3 vzoriek má vyšší obsah ortuti, ako povoľujú normy. Ortuťou sú kontaminované nielen ryby, zelenina, ale aj voľne žijúce živočíchy. Človeka zaujímajú koncentrácie ťažkých kovov aj v poľovnej zveri. |
Tabuľka 1. |
Počet vzoriek, analýz a nadlimitných hodnôt ortuti podľa skupín poľovnej zveri v roku 1999 |
Skupina poľovnej zveri |
Počet vzoriek |
Počet analýz |
Počet nadlimitných hodnôt |
malá pernatá zver |
55 |
55 |
7 |
malá srstnatá zver |
19 |
19 |
1 |
predátori |
51 |
51 |
18 |
raticová zver |
101 |
101 |
0 |
Výraznejšie prekročenie hygienickej normy ortuti bolo zistené u zveri ulovenej v Tyrolských Alpách.