Železo sa do organizmu dostáva potravou, kde je vo forme iónov alebo viazané v héme. Je súčasťou rastlinnej aj živočíšnej potravy v rôznych koncentráciách. Niektoré potraviny do organizmu neprinášajú železo, napr. škvarená masť, oškvarky, Smetol, Hera, loj, špik a mnohé koreniny. Niektoré rastliny sa považujú za bohatý zdroj železa. V ľudovom liečiteľstve sa pri nedostatku železa odporúčajú užívať alchemilku, pŕhľavu, aj repík. Odporúča tiež získať železo z jablka, do ktorého bol 24 hodín zapichnutý železný klinec (kolársky – neobsahuje prímesy olova). Kyseliny prítomné v jablku (kyselina jablčná, askorbová) zvyšujú absorpciu anorganickej formy železa.

Tabuľka 1. Niektoré potravinové zdroje železa

Potravina

Množstvo železa v 100g [mg]

Potravina

Množstvo železa v 100 g [mg]

mäso – hovädzie

3,0

sušené slivky

2,3

    – bravčové

3,0

včelí med

0,7

    – baranie

1,5

sójová múka

13,0

vnútornosti

2 – 6

ovsené vločky

3,2

pstruh

3,3

víno – biele

0,6

treska

0,9

   – červené

0,8

jablká

0,6

jadrá – slnečnicové

6,5

banány

0,4

    – tekvicové

11,2

jahody

0,8

šošovica

7,0

marhule

0,9

mak

9,4