Železo sa do organizmu dostáva potravou, kde je vo forme iónov alebo viazané v héme. Je súčasťou rastlinnej aj živočíšnej potravy v rôznych koncentráciách. Niektoré potraviny do organizmu neprinášajú železo, napr. škvarená masť, oškvarky, Smetol, Hera, loj, špik a mnohé koreniny. Niektoré rastliny sa považujú za bohatý zdroj železa. V ľudovom liečiteľstve sa pri nedostatku železa odporúčajú užívať alchemilku, pŕhľavu, aj repík. Odporúča tiež získať železo z jablka, do ktorého bol 24 hodín zapichnutý železný klinec (kolársky – neobsahuje prímesy olova). Kyseliny prítomné v jablku (kyselina jablčná, askorbová) zvyšujú absorpciu anorganickej formy železa.
Tabuľka 1. Niektoré potravinové zdroje železa
Potravina |
Množstvo železa v 100g [mg] |
Potravina |
Množstvo železa v 100 g [mg] |
mäso – hovädzie |
3,0 |
sušené slivky |
2,3 |
– bravčové |
3,0 |
včelí med |
0,7 |
– baranie |
1,5 |
sójová múka |
13,0 |
vnútornosti |
2 – 6 |
ovsené vločky |
3,2 |
pstruh |
3,3 |
víno – biele |
0,6 |
treska |
0,9 |
– červené |
0,8 |
jablká |
0,6 |
jadrá – slnečnicové |
6,5 |
banány |
0,4 |
– tekvicové |
11,2 |
jahody |
0,8 |
šošovica |
7,0 |
marhule |
0,9 |
mak |
9,4 |