1. Ak po jedle vypijeme pohár ovocnej šťavy, džúsu, alebo čaju, ako to vplýva na vstrebávanie železa v organizme?
  2. Aký je rozdiel medzi latentným deficitom a anémiou?
  3. Prečo majú vegetariáni nižšie koncentrácie železa v organizme?
  4. Čo rozumieme pod hémovým a nehémovým železom?
  5. Hemoglobín, v ktorom je viazaného 65 % železa, je súčasťou erytrocytov, ktoré majú obmedzenú životnosť. Čo sa deje so železom v erytrocytoch po stratení ich funkčnosti?

Odpovede:

  1. Pomarančová šťava (bohatá na vitamín C) zvýši absorpciu železa z tráveniny až dvojnásobne. Mlieko, káva alebo čaj majú opačný účinok.
  2. Pri latentnom deficite bez anémie sú spravidla vyčerpané zásoby železa, je znížená koncentrácia železa v krvi (hladina hemoglobínu klesá na 95 %). Anémia je sprevádzaná subjektívnymi ťažkosťami, ako sú bolesť hlavy, točenie hlavy, slabosť, neschopnosť koncentrácie, ľahká unaviteľnosť, spavosť, vyčerpanosť, kruhy pod očami, dušnosť, búšenie srdca, niekedy aj zvýšenie teploty a opuchy dolných končatín.
  3. Pretože lepšiu vstrebateľnosť má hémové železo (živočíšny pôvod) ako nehémové železo (rastlinný pôvod).
  4. Odpoveď možno hľadať v odpovedi na otázku č. 3.
  5. Životnosť červených krviniek je 120 dní. V slezine a pečeni nastáva ich rozklad. Uvolnené železo sa v organizme opäť využíva pri tvorba nových erytrocytov. Denne sa rozpadá 7 – 8 g hemoglobínu a rovnaké množstvo sa ho aj utvorí.