Možností, z ktorých sa do organizmu dostáva fluór (perorálne, inhalovaním) je stále viac. Zdrojom fluoridov v životnom prostredí je priemysel, napr. hutnícky – výroba hliníka, sklársky, keramický. Koncentráciu fluoridov treba sledovať aj v okolí závodov na výrobu umelých hnojív, niektorých plastických hmôt a aj smaltovaných materiálov.
Na Slovensku väčšina pitných vôd má prírodnú koncentráciu fluoridov nižšiu ako 0,25 ppm, čo je z hľadiska prevencie zubného kazu nedostačujúca koncentrácia. V minulosti boli pokusy v určitých lokalitách na Slovensku fluoridovať pitnú vodu.
Tabuľka 1. Koncentrácie fluoridov v minerálnych vodách a vodách na prípravu dojčenskej výživy
Druh vody |
Koncentrácia F− [m g⋅dm−3] |
Druh vody |
Koncentrácia F− [m g⋅dm−3 ] |
Salvator |
1,03 |
Aqua Arts |
0,18 |
Vincentka |
2,0 |
Aqua Plus |
0,1 – 0,4 |
Santovka |
2,05 |
Dobrá voda |
0,58 |
Mattoniho kyselka |
2,3 – 3,5 |
Lucka |
1,5 |
Kojenci, ktorí ešte neprijímajú rozmanitú potravu, získavajú fluór z vody (čaj) a z materského mlieka. Hladina fluoridov v materskom mlieku koreluje s hladinou fluoridov v plazme matky. V materskom mlieku bola nameraná koncentrácia fluoridov 0,016 – 0,04 mg⋅kg−1.
Do pôdy sa fluór dostáva okrem emisií aj prostredníctvom fosforečných hnojív. V dôsledku nových technológií i napriek nárastu výroby hliníka v závodoch SNP a. s. a SLOVALKO a. s. v Žiari nad Hronom, poklesli emisie fluóru (HF) z 319,5 t (1995) na 91,5 t (1996).
Podľa údajov WHO denný príjem fluoridov sa pohybuje v intervale 0,2 – 5,0 mg.
Za povšimnutie stojí vysoká koncentrácia fluoridov vo fermentovanom (čiernom) čaji s pomerne vysokou vylúhovateľnosťou (63 %). Čínsky čierny čaj obsahuje 75 – 100 mg fluóru v 1 kg sušiny. Jedna šálka čaju po päťminútovom vylúhovaní obsahuje 0,2 mg fluoridov.
Koncentrácie desatín až jednotiek mg⋅kg−1 fluóru obsahujú obilniny (pšenica, raž), zo zeleniny hlávkový šalát, kapusta, mrkva a z ovocia čerešne, hrozno. Zo živočíšnych potravín sú zdrojom fluoridov ryby (makrela až 25 mg⋅kg−1). Inak je to v mäse ostatných živočíchov, ktorí majú nízku koncentráciu fluoridov v svalovine.
Tabuľka 2. Koncentrácie fluoridov v niektorých potravinách
Druh potraviny |
Koncentrácia F− [ mg⋅kg−1] |
Druh potraviny |
Koncentrácia F− [ mg⋅kg−1] |
mäso |
0,2 – 2,0 |
ražný chlieb |
2,1 |
vnútornosti |
2,3 – 10,1 |
čaj |
97,0 |
ryby |
5,8 – 26,9 |
káva |
0,2 – 1,6 |
vajcia |
1,2 |
sójové bôby |
3,6 |
mlieko |
0,07 – 0,22 |
vlašské orechy |
6,5 |
syry |
1,62 |
hlávkový šalát |
2,3 |
obilniny |
0,1 – 0,7 |
hlávková kapusta |
2,2 |
FORTIFIKÁCIA POTRAVÍN
Fluoridy sa do organizmu môžu dostať aj fortifikovanými potravinami (mlieko, soľ). Od roku 1992 sa už aj na Slovensku predáva kuchynská soľ obohatená fluoridovými iónmi pod názvom Maruška (100 mg⋅kg−1 F−). Prísun fluoridov do organizmu fortifikovanými potravinami je nerovnomerný.