Novonarodenci majú vysokú koncentráciu chrómu, ktorá postupne klesá. Kolostrum obsahuje asi sedemkrát viac chrómu ako normálne materské mlieko.

Chromité ióny sa v stopových množstvách nachádzajú v živočíšnych a rastlinných potravinách a tiež v pitnej vode. Koncentrácie chrómu vo vodách sú rôzne, závisia od zdroja, znečistenia, ale aj čistenia vôd. Koncentrácie sa pohybujú v intervale 1,0 – 80,0 μ g⋅dm−3. Najviac chrómu je v pivovarských kvasniciach 1,6 – 2,1 mg⋅kg−1 a v čerstvých lesných plodoch (čučoriedky – 1,0 mg⋅kg−1). Čím má potrava viac tukov, tým je koncentrácia chrómu nižšia.

Medzi zdroje chrómu zaraďujeme aj mäso (najmä vnútornosti), obilné klíčky, med, čierne korenie, mlieko a niektoré druhy ovocia a zeleniny.

Tabuľka 1. Koncentrácie chrómu v jednotlivých potravinách

Potravina

Koncentrácia Cr [ mg⋅kg−1]

Potravina

Koncentrácia Cr [ mg⋅kg−1]

mäso

0,01 – 0,05

mrkva

0,001 – 0,13

ryby

0,002 – 0,23

cibuľa

0,005 – 20,0

tvaroh

0,02

zemiaky

0,002 – 0,035

jogurt

0,005 – 0,04

jablká

0,003 – 0,03

pšeničná múka

0,01 – 0,03

pomaranče

0,001 – 0,02

šošovica

0,048 – 0,054

orechy

0,08 – 0,29

fazuľa

0,05 – 0,1

čierny čaj

0,62 – 2,6

sója

0,05 – 0,08

pražená káva

0,01 – 0,05

špenát

0,01 – 0,12

mliečna čokoláda

0,04 – 0,1

Obsah chrómu sa mnohými úpravami v potravinách znižuje. Z rastlinných zdrojov sa pri spracovaní pšeničnej múky a rafináciou cukru stratí 77 – 95 % z pôvodného množstva chrómu. Pri konzumácii 100 g sušiny cukrovej repy organizmus získa 25 μg chrómu. Zo 100 g nerafinovaného cukru získa 3 μg chrómu a keď použijeme rafinovaný cukor, tak iba 0,5 μg chrómu. Podobne aj v 100 g pšeničných zŕn je 175 μg chrómu, ale v šiestich knedlíkoch pripravených z ekvivalentného množstva múky, je už len 60 μg chrómu.

Vyšší obsah chrómu v niektorých potravinách a nápojoch vznikol kontamináciou chrómom z nerezových nádob pri priemyselnom spracovaní.