Novonarodenci majú vysokú koncentráciu chrómu, ktorá postupne klesá. Kolostrum obsahuje asi sedemkrát viac chrómu ako normálne materské mlieko.
Chromité ióny sa v stopových množstvách nachádzajú v živočíšnych a rastlinných potravinách a tiež v pitnej vode. Koncentrácie chrómu vo vodách sú rôzne, závisia od zdroja, znečistenia, ale aj čistenia vôd. Koncentrácie sa pohybujú v intervale 1,0 – 80,0 μ g⋅dm−3. Najviac chrómu je v pivovarských kvasniciach 1,6 – 2,1 mg⋅kg−1 a v čerstvých lesných plodoch (čučoriedky – 1,0 mg⋅kg−1). Čím má potrava viac tukov, tým je koncentrácia chrómu nižšia.
Medzi zdroje chrómu zaraďujeme aj mäso (najmä vnútornosti), obilné klíčky, med, čierne korenie, mlieko a niektoré druhy ovocia a zeleniny.
Tabuľka 1. Koncentrácie chrómu v jednotlivých potravinách
Potravina |
Koncentrácia Cr [ mg⋅kg−1] |
Potravina |
Koncentrácia Cr [ mg⋅kg−1] |
mäso |
0,01 – 0,05 |
mrkva |
0,001 – 0,13 |
ryby |
0,002 – 0,23 |
cibuľa |
0,005 – 20,0 |
tvaroh |
0,02 |
zemiaky |
0,002 – 0,035 |
jogurt |
0,005 – 0,04 |
jablká |
0,003 – 0,03 |
pšeničná múka |
0,01 – 0,03 |
pomaranče |
0,001 – 0,02 |
šošovica |
0,048 – 0,054 |
orechy |
0,08 – 0,29 |
fazuľa |
0,05 – 0,1 |
čierny čaj |
0,62 – 2,6 |
sója |
0,05 – 0,08 |
pražená káva |
0,01 – 0,05 |
špenát |
0,01 – 0,12 |
mliečna čokoláda |
0,04 – 0,1 |
Obsah chrómu sa mnohými úpravami v potravinách znižuje. Z rastlinných zdrojov sa pri spracovaní pšeničnej múky a rafináciou cukru stratí 77 – 95 % z pôvodného množstva chrómu. Pri konzumácii 100 g sušiny cukrovej repy organizmus získa 25 μg chrómu. Zo 100 g nerafinovaného cukru získa 3 μg chrómu a keď použijeme rafinovaný cukor, tak iba 0,5 μg chrómu. Podobne aj v 100 g pšeničných zŕn je 175 μg chrómu, ale v šiestich knedlíkoch pripravených z ekvivalentného množstva múky, je už len 60 μg chrómu.
Vyšší obsah chrómu v niektorých potravinách a nápojoch vznikol kontamináciou chrómom z nerezových nádob pri priemyselnom spracovaní.