- Keby ste mali v uzavretých nepriehľadných nádobách fluór, chlór, bróm a jód. Ktorú z nádob by ste mohli otvoriť a pozrieť do nej bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie?
- Ak prestaneme soliť prijímanú potravu, dôjde k deficitu chloridových iónov v organizme?
- Čo rozumiete pod “skryté zdroje soli (NaCl)” v potravinách? Uveďte niektoré potraviny so skrytými zdrojmi NaCl.
- Každá vec, každý jav má svoje pozitívne, aj negatívne stránky. Aké sú pozitíva a negatíva chlórovania pitnej vody?
- Aké hodnoty pH je možné namerať v žalúdku po trávení, pred jedlom, po jedle a pod.?
- Aký význam má, že v priebehu dňa sa v žalúdku mení hodnota pH?
- V návode na užívanie lieku je odporúčanie: “užívať pred jedlom”. Je rozdiel ak ho užijeme tesne pred jedlom, alebo hodinu pred jedlom?
- Funkciou kyseliny chlorovodíkovej, ktorá je prítomná v žalúdočných šťavách, je rozleptať potravu na menšie kúsky, alebo má inú funkciu?
- Vysvetlite pojem acidobázická rovnováha.
- Kde môže prísť každý človek do styku s fosgénom?
- V súčasnosti čoraz viac sú prípady, že pri požiaroch v interiéroch (budovách), sú ľudia otrávený nielen oxidom uhoľnatým, ale aj fosgénom. Kde sa v horiacich budovách berie fosgén?
- Je rozdiel medzi odporučenými dennými dávkami chloridových iónov Cl− pre deti a dospelých?
- Je správne, keď dochutené jedlo pre dospelých podávame aj malým deťom?