1. Keby ste mali v uzavretých nepriehľadných nádobách fluór, chlór, bróm a jód. Ktorú z nádob by ste mohli otvoriť a pozrieť do nej bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie?
  2. Ak prestaneme soliť prijímanú potravu, dôjde k deficitu chloridových iónov v organizme?
  3. Čo rozumiete pod “skryté zdroje soli (NaCl)” v potravinách? Uveďte niektoré potraviny so skrytými zdrojmi NaCl.
  4. Každá vec, každý jav má svoje pozitívne, aj negatívne stránky. Aké sú pozitíva a negatíva chlórovania pitnej vody?
  5. Aké hodnoty pH je možné namerať v žalúdku po trávení, pred jedlom, po jedle a pod.?
  6. Aký význam má, že v priebehu dňa sa v žalúdku mení hodnota pH?
  7. V návode na užívanie lieku je odporúčanie: “užívať pred jedlom”. Je rozdiel ak ho užijeme tesne pred jedlom, alebo hodinu pred jedlom?
  8. Funkciou kyseliny chlorovodíkovej, ktorá je prítomná v žalúdočných šťavách, je rozleptať potravu na menšie kúsky, alebo má inú funkciu?
  9. Vysvetlite pojem acidobázická rovnováha.
  10. Kde môže prísť každý človek do styku s fosgénom?
  11. V súčasnosti čoraz viac sú prípady, že pri požiaroch v interiéroch (budovách), sú ľudia otrávený nielen oxidom uhoľnatým, ale aj fosgénom. Kde sa v horiacich budovách berie fosgén?
  12. Je rozdiel medzi odporučenými dennými dávkami chloridových iónov Cl pre deti a dospelých?
  13. Je správne, keď dochutené jedlo pre dospelých podávame aj malým deťom?