- Keby ste mali v uzavretých
nepriehľadných nádobách fluór, chlór, bróm a jód. Ktorú z nádob by ste
mohli otvoriť a pozrieť do nej bez toho, aby ste ohrozili svoje zdravie?
- Ak prestaneme soliť prijímanú
potravu, dôjde k deficitu chloridových iónov v organizme?
- Čo rozumiete pod “skryté zdroje
soli (NaCl)” v potravinách? Uveďte niektoré potraviny so skrytými zdrojmi
NaCl.
- Každá vec, každý jav má svoje
pozitívne, aj negatívne stránky. Aké sú pozitíva a negatíva chlórovania pitnej
vody?
- Aké hodnoty pH je možné namerať
v žalúdku po trávení, pred jedlom, po jedle a pod.?
- Aký význam má, že v priebehu
dňa sa v žalúdku mení hodnota pH?
- V návode na užívanie lieku
je odporúčanie: “užívať pred jedlom”. Je rozdiel ak ho užijeme tesne pred
jedlom, alebo hodinu pred jedlom?
- Funkciou kyseliny chlorovodíkovej,
ktorá je prítomná v žalúdočných šťavách, je rozleptať potravu na menšie
kúsky, alebo má inú funkciu?
- Vysvetlite pojem acidobázická
rovnováha.
- Kde môže prísť každý človek do
styku s fosgénom?
- V súčasnosti čoraz viac
sú prípady, že pri požiaroch v interiéroch (budovách), sú ľudia otrávený
nielen oxidom uhoľnatým, ale aj fosgénom. Kde sa v horiacich budovách
berie fosgén?
- Je rozdiel medzi odporučenými
dennými dávkami chloridových iónov Cl− pre deti a dospelých?
- Je správne, keď dochutené jedlo
pre dospelých podávame aj malým deťom?
Odpovede:
- Najlepšie ani jednu. O toxických účinkoch chlóru vieme, silnejšie dráždivé účinky má fluór. Aj bróm dráždi sliznice a treba s ním pracovať opatrne, aby sa kvapalný Br nedostal do kontaktu s kožou. Najmenej dráždivé účinky má jód, charakteristický sublimačnými vlastnosťami.
- Pri prestrej strave dostáva organizmus za bežných podmienok dostatok potrebných chloridových iónov.
- Potraviny so skrytými zdrojmi soli sú tie, kde nevidno soľ a ani nie je ju veľmi cítiť. Takýmito potravinami sú údeniny, syry, bryndza a pod.
- Chlórovaním pitnej vody sa zabezpečuje jej biologická nezávadnoť. Chlór sa vo vode môže viazať na niektoré organické zvyšky a vytvátať chlórmetány, hlavne trichlórmetán, prejavujúce sa možnými rakovinovými účinkami
- pH v žalúdku, ktorý je v kľude je neutrálne. Pri pociťovaní hladu sa pH znižuje a môže dosiahnuť až hodnoty 1,7.
- Kyslé prostredie v žalúdku ničí baktérie z prijatej potravy, ale aj aktivuje enzým na štiepenie bielkovín.
- Áno. V oboch uvedených prípadoch nie je v žalúdku rovnaká hodnota pH, ktorá ovplynňuje účinnosť látky v tablete.
- Funkcia kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku je vysvetlená v odpovedi na 6 otázku..
- pH telovych tekutín sa mení vplyvom látok v prijatej potrave. Aby nedochádzalo v veľkým výkyvom pH, sú v telových tekutinách látky, ktoré pri okyselení znižujú koncentráciu vodíkových iónov, resp. pri zvýšenej alkalite sa ju snažia eliminovať. pH krvi by mala byť v intervale 7,36
–
7,44.
- Fosgén vziká pri požiaroch, kde horia látky s chlórovaných uhľovodíkov, napr. PVC – podlahoviny, nábytok a pod.
- Odpoveď možno nájsť v predchádzajúcej odpovedi.
- Malým deťom do jedného roku nesolíme jedlo, pretože nemajú dostatočne vyvinutý vylučovací systém. Obličky nedokážu filtrovať prijaté množstvá sodných a chloridových iónov.
- Nie. zdôvodnenie najdete v predchádzajúcej odpovedi.