1. Ktorý chemický prvok je antagonistom vápnika?
  2. Vápnik a horčík sú antagonistami. Aký je ich pomer hmotností v ľudskom organizme? Je to Ca : Mg = 1 : 1, alebo iný?
  3. Ak by Vám lekár odporučil zvýšiť koncentráciu vápnika a horčíka, uprednostnili by ste multiminerálne tablety (oba prvky v jednej tablete), alebo by ste ich užívali radšej jednotlivo? Prečo?
  4. Vápnik je 5. najrozšírenejším prvkom v zemnskej kôre, v ľudskom organizme je zaradený do skupiny makrobiogénnych alebo mikrobiogénnych prvkov?
  5. Vápnik je 5. najrozšírenejším prvkom v zemskej kôre. Na koľkom mieste je podľa hmotnosti v ľudskom organizme?
  6. Prečo sa mlieko a mliečne výrobky považujú za bohatý zdroj vápnika, keď mnohé rastlinné zdroje obsahujú viac vápnika ako mlieko?
  7. Z hľadiska prínosu vápnika pre organizmus je jedno či pijeme mlieko bez úprav, alebo tepelne upravované?
  8. Čo ovplyvňuje absorpciu vápnika?
  9. Ak máme na zreteli zdravie organizmu, máme uprednostòovať na pitie mäkkú alebo tvrdú vodu?
  10. Prečo z mlieka s vyšším obsahom tuku sa do organizmu absorbuje menej vápnika, ako z rovnakého množstva mlieka s nižšou koncentráciuo tukov?
  11. Aký je rozdiel medzi osteporózou a krivicou (rachitis), keď obe vznikajú pri nedostatku vápnika v organizme?
  12. Môže nadmerné, resp. každodenné pitie Coca-Coly ovplyvniť hladinu vápnika v krvi?
  13. Je vhodné určovať zdroje vápnika podľa jeho koncentrácie v potravine? Prečo?
  14. Hovorí sa, že muži majú ťažšie kosti ako ženy. Je na tom niečo pravdy?