1. Ktorý chemický prvok je antagonistom vápnika?
  2. Vápnik a horčík sú antagonistami. Aký je ich pomer hmotností v ľudskom organizme? Je to Ca : Mg = 1 : 1, alebo iný?
  3. Ak by Vám lekár odporučil zvýšiť koncentráciu vápnika a horčíka, uprednostnili by ste multiminerálne tablety (oba prvky v jednej tablete), alebo by ste ich užívali radšej jednotlivo? Prečo?
  4. Vápnik je 5. najrozšírenejším prvkom v zemnskej kôre, v ľudskom organizme je zaradený do skupiny makrobiogénnych alebo mikrobiogénnych prvkov?
  5. Vápnik je 5. najrozšírenejším prvkom v zemskej kôre. Na koľkom mieste je podľa hmotnosti v ľudskom organizme?
  6. Prečo sa mlieko a mliečne výrobky považujú za bohatý zdroj vápnika, keď mnohé rastlinné zdroje obsahujú viac vápnika ako mlieko?
  7. Z hľadiska prínosu vápnika pre organizmus je jedno či pijeme mlieko bez úprav, alebo tepelne upravované?
  8. Čo ovplyvňuje absorpciu vápnika?
  9. Ak máme na zreteli zdravie organizmu, máme uprednostòovať na pitie mäkkú alebo tvrdú vodu?
  10. Prečo z mlieka s vyšším obsahom tuku sa do organizmu absorbuje menej vápnika, ako z rovnakého množstva mlieka s nižšou koncentráciuo tukov?
  11. Aký je rozdiel medzi osteporózou a krivicou (rachitis), keď obe vznikajú pri nedostatku vápnika v organizme?
  12. Môže nadmerné, resp. každodenné pitie Coca-Coly ovplyvniť hladinu vápnika v krvi?
  13. Je vhodné určovať zdroje vápnika podľa jeho koncentrácie v potravine? Prečo?
  14. Hovorí sa, že muži majú ťažšie kosti ako ženy. Je na tom niečo pravdy?

Odpovede:

  1. Horčík.
  2. Iný. Horčíka je v ľudskom organizme menej ako vápnika. Ca – 1,5 %; Mg – 0,043 %.
  3. Jednotlivo, pretože sú atagonistami a pri vstrebávaní sa vytláčajú.
  4. Vápnik je zaradený do skupiny makrobiogénnych prvkov.
  5. Aj v ľudskom tele je na 5 mieste podľa jeho množstva v organizme.
  6. Lebo z mieka a z mliečnych výrobkov sa vápnik v ľudskom organizme dobre vstrebáva.
  7. Nie. Tepelne upravované mlieko má zníženú vstrebateľnosť vápnika oproti neupravovanému mlieku.
  8. Absorpciu vápnika ovplyvňuje pH prostredia, typ zlúčeniny v ktorej je vápnik viazaný, prítomnosť iných látok (tukov), tepelné spracovanie a pod.
  9. Tvrdú vodu. Ľudia pijúci mäkkú vodu majú o 15 % viac ochorení srdca, než v oblasti s tvrdou vodou.
  10. Metabolické produkty tukov (kyseliny) vytvárajú s vápnikom nerozpustné a nevyužiteľné vápenaté mydlá
  11. Nedostatok vápenatých iónov v organizme sa prejavuje u detí krivicou (rachitis), u dospelých mäknutím kostí (osteomaláciou) a u starých ľudí, ktorým sa vekom znížila absorpčná schopnosť, rednutím kostí (osteoporózou).
  12. Áno. Coca-Cola obsahuje fosforečnany, ktoré znižujú absorpiu vápnika.
  13. Nie. Zdroj vápnika by mal byť určovaný podľa absorpčnej dostupnosti. Ak je vápnik viazaný v nerotpustných zlúčeninách, nevie ho ľudský organizmus využiť.
  14. Áno. V mužských kostiach je vyššia koncentrácia naviazaného vápnika. To vysvetľuje, prečo sa u žien v skoršom veku prejavuje osteoporóza, ako u mužov.