Bór je v pôde málo zastúpený. Zdrojom bóru pre ľudský organizmus sú rastliny. Potravou obsahujúcou bór je napr. pomarančová šťava, zelenina, hrozno, ríbezlie, chlieb, obilniny a pod. V niektorých krajinách sa kyselina trihydrogenboritá používa na konzervovanie, napr. krabov, kaviáru, vína.

V povrchových vodách môžu byť zlúčeniny bóru z pracích prostriedkov v koncentráciách aj nad 1 mg⋅dm−3. V podzemných vodách sa bór obvykle vyskytuje v stopových koncentráciách. V minerálnych vodách je koncentrácia bóru rozmanitá, od jednotiek až po stovky mg⋅dm−3. Karlovarské minerálne vody obsahujú 1 mg⋅dm−3 bóru a minerálna voda Vincentka asi 40 mg⋅dm−3. Koncentrácia bóru v morskej vode je v priemere 4,6 mg⋅dm−3. Dlhodobé používanie pitnej vody s koncentráciou bóru nad 30 mg⋅dm−3 môžeme poškodiť tráviacu sústavu a objavujú sa poruchy centrálnej nervovej sústavy.