1. V potravinách sa arzén vyskytuje v anorganickej, aj organických zlúčeninách. Sú obe formy rovnako toxické?
  2. Aké odtiene farieb môžu obsahovať arzén?
  3. Pitná voda s nadlimitnými hodnotami arzénu môže vyvolať chronickú otravu. Aké sú príznaky chronickej otravy?
  4. Ako sa do potravín (rastlinných, živočíšnych) môže dostať arzén?
  5. Ak človek niekoľko (mesiacov) rokov pije vodu obsahujúcu arzén a potom sa napr. presťahuje, kde pije vodu bez prítomnosti arzénu, ako na to reaguje organizmus?
  6. Organické zlúčeniny ortuti sú oveľa toxickejšie pre človeka, ako anorganické zlúčeniny ortuti. Platí aj pre arzén, že jeho organické zlúčeniny sú toxickejšie ako anorganické zlúčeniny?

Odpovede:

  1. Nie. Ogranické zlúčeniny sú toxickejšie.
  2. Zlatožlté farby môžu obsahovať arzén. Vo vlhkých miestnostiach sa z farieb obsahujúcich arzén uvoľňuje jedovatý plyn. Zlatožltý sulfid arzenitý používali Rimanky ako líčidlo a depilátor.
  3. Pri chronickej otrave arzénom sa vyskytujú tráviace ťažkosti, polyneuritída, svalová atrofia a zmeny na pokožke (dermatóza, pigmentácia). Je pozorovaný zvýšený obsah vápnika v pľúcach.
  4. Arzén sa do potravín môže dostať z kontaminovaného prostredia pri nesprávnom používaní pesticídov v poľnohospodárskej výrobe. Napr. na jablku po ošetrení pred obaľovačom jablčným môže zostať 1 – 2 mg. Väčšina druhov obilnín, zeleniny a ovocia obsahuje 0,1 – 1,0 mg arzénu na kilogram sušiny. Z rastlín najviac arzén kumulujú ovos a tabak a zo živočíchov morské mäkkýše. Nadmerným používaním niektorých rastových stimulátorov v krmive hospodárskych zvierat sa kontaminuje mäso a mäsové výrobky. Do ovzdušia sa dostávajú nežiadúce koncentrácie arzénu aj spaľovaním hnedého uhlia. Uhlie spaľované v elektrárni v Novákoch obsahuje až 0,25 % arzénu.
  5. Existujú viaceré údaje o tom, že na pravidelné, pomaly sa zvyšujúce malé dávky arzeniku si organizmus privykne a účinkujú potom ako povzbudzujúci prostriedok. Náhle prerušenie prívodu arzeniku do organizmu ohrozuje zdravie, pretože fosfátové väzby sú ireverzibilne nahradené arzénovými.
  6. O toxicite pri arzéne rozhodujú predovšetkým oxidačné čísla. Toxicita zlúčenín arzénu závisí od ich rozpustnosti, stúpa s klesajúcim oxidačným číslom arzénu. Najtoxickejšie sú arzénne zlúčeniny, napr. kyselina arzénna a jej organické analógy pôsobia toxicky okamžite.