- V potravinách sa arzén vyskytuje
v anorganickej, aj organických zlúčeninách. Sú obe formy rovnako toxické?
- Aké odtiene farieb môžu obsahovať
arzén?
- Pitná voda s nadlimitnými
hodnotami arzénu môže vyvolať chronickú otravu. Aké sú príznaky chronickej
otravy?
- Ako sa do potravín (rastlinných,
živočíšnych) môže dostať arzén?
- Ak človek niekoľko (mesiacov)
rokov pije vodu obsahujúcu arzén a potom sa napr. presťahuje, kde pije vodu
bez prítomnosti arzénu, ako na to reaguje organizmus?
- Organické zlúčeniny ortuti sú
oveľa toxickejšie pre človeka, ako anorganické zlúčeniny ortuti. Platí aj
pre arzén, že jeho organické zlúčeniny sú toxickejšie ako anorganické zlúčeniny?
Odpovede:
- Nie. Ogranické zlúčeniny sú toxickejšie.
- Zlatožlté farby môžu obsahovať arzén. Vo vlhkých miestnostiach sa z farieb obsahujúcich arzén uvoľňuje jedovatý plyn. Zlatožltý sulfid arzenitý používali Rimanky ako líčidlo a depilátor.
- Pri chronickej otrave arzénom sa vyskytujú tráviace ťažkosti, polyneuritída, svalová atrofia a zmeny na pokožke (dermatóza, pigmentácia). Je pozorovaný zvýšený obsah vápnika v pľúcach.
- Arzén sa do potravín môže dostať z kontaminovaného prostredia pri nesprávnom používaní pesticídov v poľnohospodárskej výrobe. Napr. na jablku po ošetrení pred obaľovačom jablčným môže zostať 1 – 2 mg. Väčšina druhov obilnín, zeleniny a ovocia obsahuje 0,1 – 1,0 mg arzénu na kilogram sušiny. Z rastlín najviac arzén kumulujú ovos a tabak a zo živočíchov morské mäkkýše. Nadmerným používaním niektorých rastových stimulátorov v krmive hospodárskych zvierat sa kontaminuje mäso a mäsové výrobky. Do ovzdušia sa dostávajú nežiadúce koncentrácie arzénu aj spaľovaním hnedého uhlia. Uhlie spaľované v elektrárni v Novákoch obsahuje až 0,25 % arzénu.
- Existujú viaceré údaje o tom, že na pravidelné, pomaly sa zvyšujúce malé dávky arzeniku si organizmus privykne a účinkujú potom ako povzbudzujúci prostriedok. Náhle prerušenie prívodu arzeniku do organizmu ohrozuje zdravie, pretože fosfátové väzby sú ireverzibilne nahradené arzénovými.
- O toxicite pri arzéne rozhodujú predovšetkým oxidačné čísla. Toxicita zlúčenín arzénu závisí od ich rozpustnosti, stúpa s klesajúcim oxidačným číslom arzénu. Najtoxickejšie sú arzénne zlúčeniny, napr. kyselina arzénna a jej organické analógy pôsobia toxicky okamžite.