1. V potravinárskom priemysle sa využívajú hliníkové nádoby (konzervy, plechovky) a hliníkové fólie. Ich používanie je bezrizikové?
  2. Prečo sa neodporúča pripravovať jedlá v hliníkových kuchynských nádobách.
  3. Rozpúšťa sa hliník z nádoby aj pri varení pitnej vody?
  4. Ak zohrievame v hliníkovej nádobe vodu rýchlo a inokedy pomaly, rozpustí sa rovnaké množstvo hliníka?
  5. Čo všetko vplýva na rozpustnosť hliníka z nádoby pri varení?
  6. Ktoré lieky obsahujú vysoké množstvá zlúčenín hliníka?
  7. Na čo sa používa síran draselno-hlinitý [AlK(SO4)2]?
  8. Zistilo sa, že potraviny v prášku obsahujú značné množstvá solí hliníka. Platí to aj pre sušené mlieko?
  9. Prečo zvýšené hladiny hliníka môžu vyvolať alumíniovú osteopatiu?
  10. Aký vzťah je medzi hliníkom v organizme a Alzheimerovou chorobou?
  11. Na dovolenke ste si kupovali hotové jedlo v hliníkových miskách. Výhodou bolo, že ste nemuseli variť a umývať riad. Ušetrili ste veľa času. Malo to aj nejaké nevýhody? Je vhodný tento spôsob pre celoročné stravovanie? Prečo?

Odpovede:

  1. Nie. Pri varení v hliníkových nádobách sa dostáva hliník do potravy. Množstvo uvoľneného hliníka závisí od mnohých faktorov, napr. od času varenia, povrchu nádoby, pH prostredia a pod.
  2. Pri varení v hliníkových nádobách sa dostáva hliník do potravy. Množstvo uvoľneného hliníka závisí od mnohých faktorov, napr. od času varenia, povrchu nádoby, pH prostredia a pod. Výraznejšie uvoľnenie hliníka z nádob spôsobujú kyslé požívatiny.
  3. Áno, avšak pri vare destilovanej vody v hliníkovej nádobe sa uvoľní 100 až 1000-krát menej hliníka ako z pitnej vody (chlórovanej).
  4. Nie. Vyluhovanie hliníka závisí aj od doby varenia.
  5. Na vyluhovanie hliníka z nádoby pri varení pôsobí veľa faktorov. Rozpúšťanie hliníka z kuchynských nádob závisí od pH, teploty a doby prípravy, od prítomnosti ďalších kovov v hliníkovej nádobe (Si, Mg, Fe), od stavu povrchu nádoby a koncentrácie komplexných zložiek potravín. Organické kyseliny môžu 10 až 100 násobne zvýšiť tvorbu rozpustných komplexov hliníka a fluoridy až 1000 násobne.
  6. Sú to predovšetkým lieky proti zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny (Anacid, Gastrogel, Gastrín a pod.).
  7. V starom Grécku a Ríme sa dodekahydrát síranu draselno-hlinitého používal v lekárstve ako adstringentná (sťahujúca) látka. Rozpustné soli hliníka tvoria s bielkovinami albumináty. V tom spočíva ich adstringentný a bakteriocídny účinok. Ešte aj dnes túto látku používajú muži na zastavenie jemného krvácania z rany po holení. Je aj súčasťou prášku do pečiva.
  8. Áno, aj v sušenom mlieku sa nachádzajú určité množstvá solí hliníka.
  9. Pri zvýšenej koncentrácii hliníka v krvi dochádza k zníženiu absorpcie vápnika, čo môže byť dôležitý faktor vo vzniku "alumíniovej" osteopatie.
  10. Niektorí autori považujú hliník za možného pôvodcu Alzheimerovej choroby, predpokladajúc mechanizmus nahradzovania kovových prvkov v metaloenzýmoch hliníkom.
  11. Potraviny dlhodobo uchovávané v hliníkových obaloch a tepelne spracovávané v hliníkových obaloch môžu zvyšovať svoj obsah hliníka. Príjímanie potravy v takto balených a upravovaných potravinách nie je vhodné na celoročné užívanie.