CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / ZMRZLINA

 


Experiment: Príprava zmrzliny


 

   Pomôcky a chemikálie:

Kadička 600 cm3, elektromagnetická miešačka so zahrievaním, miešadielko, teplomer (t < 100ºC), váhy.

Ručný mixér, lopatka na naberanie zmesi, nádoba z nerezu 1000 cm3, nádoba z polystyrénu na ľad, malý nôž, doska na krájanie.

Kocky ľadu, kuchynská soľ, vanilkový cukor, plnotučné mlieko, šľahačka, cukor, struky vanilky.

Pomôcky a chemikálie

Postup:

9 g vanilkového cukru, ¼ struku vanilky (nakrájať na doske na veľmi malé kúsky), 25 g cukru, 80 g mlieka a 80 g šľahačky dajte do kadičky a miešajte ručným mixérom asi 4 minúty. Potom zmes zohrejte na 70ºC za neustáleho miešania. Po dosiahnutí tejto teploty zmes vylejte do nádoby z nerezu a dajte chladiť do polystyrénovej nádoby s ľadom. Ďalej miešajte. S lopatkou oddeľte tuhnúcu zmes od steny nádoby.

Príprava chladiacej zmesi:

K 1200 g ľadu vo forme kociek pridajte 300 g kuchynskej soli a prilejte 250 cm3 vody.