CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / KYPRIACI PRÁŠOK DO PEČIVA

 


KYPRIACI PRÁŠOK DO PEČIVA


Kypriaci prášok do pečiva je zmes hydrogenuhličitanu sodného, kyseliny citrónovej a škrobu. Ak kypriaci prášok dáme do vody, reaguje hydrogenuhličitan sodný s kyselinou citrónovou za vzniku príslušnej soli – citranu sodného – a oxidu uhličitého, ktorý kyprí a „prevzdušní“ mäkké cesto pečiva:

NaHCO3 + H+ → Na+ + H2O + CO

 

Produkcia oxidu uhličitého vo vrecúškach kypriaceho prášku je zamedzená prítomnosťou škrobu, ktorý zachytáva vlhkosť vzduchu a zadržiava tak pôsobenie kyseliny citrónovej na hydrogenuhličitan sodný.

Okrem spomínaného zloženia kypriaceho prášku sa v domácnosti používajú uhličitany a hydrogenuhličitany, ako uhličitan draselný K2CO3, tzv. potaš, a v kuchyni bežne používaný hydrogenuhličitan sodný NaHCO3, tzv. sóda bikarbóna.   

 


Experiment: "Kypriaci prášok do pečiva"