|
CHÉMIA VYBRANÝCH POTRAVÍN / GUMENÉ MEDVEDÍKY |
Experiment: Príprava gumených medvedíkov |
Pomôcky a
chemikálie:
Pinzeta, 2 kadičky 200 cm3, kadička 400 cm3, sklenená tyčinka, špachtľa, elektromagnetická miešačka so zahrievaním, teplomer (s rozsahom do 120ºC), sklenený filtračný lievik, odmerný valec 50 cm3, horúca voda, parafilm/alobal (na prikrytie), gáza.
Polievková lyžica, čajová lyžička, plech na pečenie (na škrobový kúpeľ), razítko, červená repa.
|
Sacharóza (repný cukor), kyselina vínna, kukuričný škrob, želatína, kyselina jablčná, potravinárske farbivá, ovocné arómy.
|
Chemikálie |
Príprava červeného farbiva
Príprava invertného cukru
|
Do kadičky s objemom 200 cm3 navážte 45 g sacharózy, pridajte na hrot špachtle kyselinu vínnu a 22 cm3 vody. Premiešajte a zahrejte na 75ºC. Túto teplotu udržujte počas 30 minút. Vzniká sirupovitá látka. Kadičku prikryte parafilmom a odložte na ďalšie spracovanie. Sirup môžete uchovať 4 týždne. |
Meranie teploty pri príprave invertného cukru |
Postup:
Do kadičky s objemom 400 cm3 navážte 20 g želatíny (1 balíček) a pridajte 30 cm3 vody. Nechajte 15 minút stáť, aby želatína napučala. Do druhej kadičky s objemom 200 cm3 navážte 55 g sacharózy, pridajte 15 cm3 vody a varte tak dlho, kým teplota roztoku nedosiahne 115ºC. Kadičku potom ihneď zoberte z vyhrievanej platne.
Želatínu opatrne roztopte na horúcej platni. Jej teplota nesmie presiahnuť 75ºC. K teplej želatíne pridajte invertný cukor a roztok cukru. Zmes dobre premiešajte sklenenou tyčinkou.
|
Do zmesi pridajte 5 kvapiek arómy, resp. ovocného sirupu, a ochutnajte. Potom pridajte kyselinu jablčnú (nie veľa, a postupne). Tiež ochutnajte. Nakoniec pridajte 1 – 3 kvapky potravinárskeho farbiva. Zmiešajte. Zmes nechajte stáť niekoľko minút, penu odstráňte polievkovou lyžicou. Vylievajte cez sklenenú tyčinku, ktorú držte asi 2 cm nad formou, príp. cez horúci sklenený filtračný lievik do foriem. Lievik po každom vyprázdnení opláchnite horúcou vodou. |
Pripravená zmes gumených medvedíkov (v poradí zľava doprava: s príchuťou ananásu, maliny a citrónu) |
|
Po 2 – 12 hodinách medvedíky stvrdnú. Vyberte ich zo škrobového kúpeľa pinzetou. Medvedíky oprášte od prebytočného škrobu stlačeným vzduchom (nie veľmi, aby sa nezlepili). Ochutnajte. Ovocná chuť je výsledkom kombinácie kyseliny a arómy (farbiva). |
Ešte nezjedené produkty.... |