CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / NEENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY |
VITAMÍNY
|
Vitamíny |
Dôležité pre ... |
Potravinové zdroje |
A |
Zrak, sliznice, zdravá pokožka, rast, imunitný obranný systém |
Mliečne výrobky, vajcia, pečeň, ľadviny a olejnaté ryby (sleď, makrela). |
Beta- karotén (Provitamín A) (Antioxidačné činidlo) |
Zrak, imunitný systém, antioxidačná ochrana telesných buniek proti tvorbe voľných radikálov prispievajúcich ku vzniku vážnych ochorení. |
Ovocie, napr. melón a broskyňa. Zelenina, napr. mrkva, špenát a brokolica. |
B1 |
Rast, nervové a svalové funkcie, tvorba energie. |
Obilninové výrobky, otruby, orechy, hrach, ryža, fazule, mäso a droby |
B2 |
Energetická premena, rast. |
Mäso, pečeň, hydina, ryby, mliečne výrobky, brokolica a špenát. |
B3 (niacín) |
Energetická premena. Užívanie vo veľkých dávkach môže tiež znížiť hladinu cholesterolu v krvi. |
Otruby, droby, mäso, hydina, ryby, celozrnné produkty, mlieko, vajcia, čerstvá zelenina (pažítka, brokolica) a orechy. |
B5 (kys. pantothénová) |
Premena bielkovín, tukov a uhľovodíkov. Podporuje pokožku a vlasy. |
Otruby, droby, mäso, obilninové výrobky, fazuľové struky a zemiaky. |
B6 |
Funkcie rôznych enzýmov. Premena tukov a uhľovodíkov. |
Pečeň, mäso, ryby vaječný žĺtok, zelenina, zemiaky a celozrnný chlieb. |
B12 |
Tvorba červených krviniek, udržiavanie zdravého nervového systému a normálne bunkové funkcie. |
Mäso, mušle, krevety, ryby, pečeň a ľadviny, syr a mlieko. |
Kys. listová |
Tvorba červených krviniek a regenerácia buniek. Rast. |
Listová zelenina, orechy, pečeň a celozrnné produkty. |
C (Antioxidačné činidlo) |
Rast. väzivové tkanivá, pokožka, kosti, chrupavky, zdravý chrup, zdravá pokožka. Vyššie dávkovanie ochraňuje telesné bunky pred tvorbou voľných radikálov, ktoré prispievajú ku vzniku vážnych ochorení. |
Citrusové plody, čerstvá zelenina a ovocie, predovšetkým čierne ríbezle, ružové šípky a papriky. |
D |
Zlepšuje vstrebávanie vápnika a fosforu obsiahnutého v potravinách. Tvorba zubov a kostí. |
Mlieko, olejnaté ryby, rybí tuk, syry a – slnečné lúče. |
E (Antioxidačné činidlo) |
Antioxidačná ochrana telesných buniek proti tvorbe voľných radikálov prispievajúcich ku vzniku vážnych chorôb. Liečenie škrabancov a zápalov. |
Rastlinné oleje, orechy, celozrnné produkty, vajcia a olejnaté ryby. |