CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / NEENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY

 


MINERÁLNE PRVKY


 

Minerálne prvky sú anorganické látky, ktoré sa získavajú zo zeme a z mora. Pre telo sú rovnako dôležité ako vitamíny. Sú životne nutné pre naše duševné a fyzické zdravie. Pôsobia ako stavebné kamene všetkých našich telesných tkanív, ale i kosti a chrupu.

Nedostatok určitej minerálnej látky sa môže prejaviť nevyváženosťou obsahu iných minerálov. Okrem toho i vstrebávanie vitamínov závisí od dostatku minerálov v tele, a naopak. Telo nie je schopné si minerály samo vytvárať, preto ich musíme do organizmu dopĺňať v potrave.

Minerály

 Dôležité pre ...

Potravinové zdroje

Horčík

Stavba silných kostí. Udržiavanie zdravých telesných buniek, nervového a svalového systému. Rast.

Zelenina, hrach, fazuľové struky, ryby, mäso, mlieko, cestoviny a celozrnný chlieb.

Železo

Tvorba červených krviniek, imunitný ochranný systém, prenos kyslíka v organizme.

Pečeň, červené mäso, sušené ovocie, vajcia, ustrice, celozrnné výrobky, čerstvá zelenina, napr. pažítka a brokolica.

Zinok

Rast. Liečba vredov a zápalov, zdravá pokožka, imunologická obrana a aktivita inzulínu. 

Kôrovce, mäso, syr, celozrnné produkty a vajcia.

Meď

Vstrebávanie a využívanie železa. Pôsobí ako antioxidačné činidlo s preventívnym účinkom proti vážnym chorobám.

Otruby, kôrovce, orechy, hrozienka a olivy.

Jód 

Produkcia hormónov v štítnej žľaze, ktorá slúži pre reguláciu bunkového metabolizmu.

Morské ryby, zelenina, obilninové produkty a mlieko.

Chróm

Energetická premena cukru. Stabilizácia hladiny inzulínu v krvi.

Orechy, kôrovce, mäso, syr, celozrnné produkty a zelenina.

Selén

Posilňovanie imunitného systému. Pôsobí ako dôležité antioxidačné činidlo s preventívnym účinkom proti vážnym civilizačným chorobám.

Ryby, kôrovce a celozrnné produkty.

Mangán

Rast. Premena tukov a uhľovodíkov.

Celozrnné výrobky, orechy, zelenina, hlavne koreňová, ovocie.

Molybdén

Chráni chrup proti zubnému kazu.

Mlieko a obilninové výrobky, pečeň, zelenina a ovocie.