CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY |
Termický rozklad škrobu, vznik dextrínov |
Pomôcky a chemikálie:
Rúra
na pečenie.
Cesto z múky, cukru, vody. |
Postup práce:
Z cesta pripraveného z múky, cukru a vody urobte guľôčky. Dajte ich upiecť do vyhriatej rúry na pečenie. Pozorujte zmenu ich farby. |
Pozorovanie a vysvetlenie:
Pôsobením vysokej teploty povrch cesta stmavne. Polysacharidy (napr. škrob) sa pôsobením vysokej teploty rozkladajú na dextríny (látky s nižšou molekulovou hmotnosťou). V prípade, že do cesta pridáte aj droždie, dextríny tvoria na povrchu pečiva kompaktnú vrstvu hnedej farby – ako je napr. kôrka na chlebe. Cesto bez prídavku droždia hnedne aj vnútri. Pri experimente venujte zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi.
|