CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY

 


Termický rozklad škrobu, vznik dextrínov


 

   Pomôcky a chemikálie:  

Rúra na pečenie. 

Cesto z múky, cukru, vody.

Postup práce:

Z cesta pripraveného z múky, cukru a vody urobte guľôčky. Dajte ich upiecť do vyhriatej rúry na pečenie. Pozorujte zmenu ich farby.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Pôsobením vysokej teploty povrch cesta stmavne.

Polysacharidy (napr. škrob) sa pôsobením vysokej teploty rozkladajú na dextríny (látky s nižšou molekulovou hmotnosťou). V prípade, že do cesta pridáte aj droždie, dextríny tvoria na povrchu pečiva kompaktnú vrstvu hnedej farby – ako je napr. kôrka na chlebe. Cesto bez prídavku droždia hnedne aj vnútri.

Pri experimente venujte zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi.