CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY

 


Kryštalizácia sacharózy


 

   Pomôcky a chemikálie:  

Kadička (hrnček, širší sklenený pohár), varič, lyžička, nitka, ceruzka. 

Sacharóza (cukor), voda.

Postup práce:

Do kadičky s horúcou vodou postupne pridávajte sacharózu. Keď sa už cukor prestane rozpúšťať (aj keď roztok miešame), prestaňte ho pridávať. Tým sme vytvorili nasýtený roztok. Potom na ceruzku uviažte nitku a ponorte ju kolmo nadol do roztoku cukru. Pozorujte, čo prebieha na nitke (nechajte v kľude 24 hodín).

Pozorovanie a vysvetlenie:

Po istom čase sa v kadičke začínajú tvoriť kryštáliky. Tieto sa postupne zväčšujú. Kryštáliky, ktoré sa vytvoria na hladine, je možné opatrným vytiahnutím nitky vybrať a prezrieť si ich.

Rozpúšťaná látka (sacharóza – repný cukor) sa rozpúšťa v rozpúšťadle (vo vode) len do určitej hodnoty pri danej teplote a vytvára nasýtený roztok. Rozpustnosť tuhých látok sa pri väčšine látok s teplotou zvyšuje. Preto sa chladnutím stáva z nasýteného roztoku presýtený a začínajú sa z neho vylučovať kryštáliky rozpustenej látky – v našom prípade sacharózy.