CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY |
Izolácia škrobu zo zemiakovej hľuzy |
Pomôcky a chemikálie:
Nôž,
strúhadlo, 2 kadičky (fľaštičky od majonézy), lyžička, gáza,
lievik.
Zemiak, voda. |
Postup práce:
Zemiak olúpte a nastrúhajte. Nastrúhanú masu potom v kadičke zalejte vodou a intenzívne premiešajte. Zmes preceďte cez hustú gázu. |
Pozorovanie a vysvetlenie:
Na dne kadičky s filtrátom sa usadila biela látka. Filtrát obsahuje zmes škrobu a vody. Hľuza zemiaka obsahuje až 20% škrobu. Z polysacharidu škrobu možno varením v horúcej vode oddeliť dve časti: amylózu (tvorí 10 – 20 %), ktorá je vo vode nerozpustná a amylopektín (80 – 90 %), ktorý sa vo vode rozpúšťa. Amylóza (molekuly glukózy viazané vzájomne 1,4 α – glykozidickou väzbou). Molekula amylózy sa skladá z 250 až 1000 glukózových zvyškov.
|