CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY |
Invertný cukor |
Pomôcky a chemikálie:
Kadička (hrnček),
lyžička, varič.
Sacharóza (cukor), kyselina mliečna (CH3-CH(OH)-COOH). |
Postup práce:
Do kadičky si pripravte vodný roztok sacharózy (asi 5 lyžičiek cukru v 100 cm3 vody). Do roztoku pridajte niekoľko kvapiek kyseliny mliečnej a zmes za stáleho miešania zahrievajte na variči. Sledujte zmeny vzhľadu a vône. |
Pozorovanie a vysvetlenie:
Zahriatím získate hnedastú vysoko viskóznu látku s veľmi príjemnou vôňou pripomínajúcou vôňu medu. Sacharóza (repný cukor) je disacharid, zložený z molekuly glukózy a fruktózy. Pôsobením kyseliny nastáva jej kyslá hydrolýza, pri ktorej vzniká invertný cukor – ekvimolekulová zmes glukózy (hroznový cukor) a fruktózy (ovocný cukor). Pri experimente venujte zvýšenú pozornosť manipulácii s horúcimi predmetmi!
|