CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / SACHARIDY / EXPERIMENTY

 


Dôkaz redukujúcich sacharidov v dužinatých plodoch


   Pomôcky a chemikálie:  

Roztieračka s roztieradlom, kadička, lievik, skúmavky, kahan. 

Bobule viniča hroznorodého, kúsky jablka, dužina pomaranča (príp. iného ovocia), Fehlingov roztok I, II, destilovaná voda.

Postup práce:

Vybraný druh ovocia rozotrite v roztieračke s pridaním destilovanej vody na kašovitú masu a prefiltrujte. Do niekoľko cm3 filtrátu v skúmavke prilejte 2 cm3 Fehlingovho roztoku I a II. Obsah skúmavky krátko povarte.

Pozorovanie a vysvetlenie:

Červenohnedé sfarbenie kvapaliny spôsobené vyredukovaným oxidom meďným, ktorý sa za krátku chvíľu usadí na dne skúmavky, je dôkazom prítomnosti glukózy a fruktózy v ovocí.

Glukóza a fruktóza spôsobuje sladkú chuť ovocia v bunkovej šťave. Patria medzi monosacharidy s karbonylovou funkčnou skupinou, ktorá má redukčné vlastnosti. Keď pridáme do cukorných extraktov plodov ľahko redukovateľné látky, vzniká typické sfarbenie alebo zrazenina.

Pri pokuse je potrebné venovať zvláštnu pozornosť opatrnosti pri zahrievaní skúmavky nad kahanom. Produkty experimentu nie sú nebezpečné.