CHÉMIA NÁS ŽIVÍ / ENERGETICKÉ ZLOŽKY POTRAVY / BIELKOVINY / EXPERIMENTY |
Denaturácia bielkovín vaječného bielka |
Pomôcky a chemikálie:
Kadička, lyžička, skúmavky, držiak na skúmavky, liehový kahan, stojan na skúmavky. Vajce, voda, 30 % vodný roztok modrej skalice (CuSO4.5 H2O), etanol (CH3CH2OH). |
Postup práce:
Z vajca oddeľte vaječný bielok a rozpusťte ho v kadičke v 100 cm3 vody. Do troch skúmaviek si pripravte asi po 5 cm3 roztoku vaječného bielka. Potom do prvej skúmavky pridajte malé množstvo roztoku modrej skalice, do druhej skúmavky prilejte etanol a obsah tretej skúmavky jemne zahrievajte nad kahanom. Pozorujte zmeny v skúmavkách. Pozorovanie a vysvetlenie:
|